Τόσο η Μάκρη όσο και το Λιβίσι έχουν κτιστεί στα ερείπια σημαντικών οικισμών της αρχαίας Λυκίας, η μεν Μάκρη στην τοποθεσία της αρχαίας Τελμησσού, το δε Λιβίσι στην θέση της αρχαίας Καρμυλησσού.

Η Λυκία, η οποία κατοικείται από την 3η χιλιετία π.Χ. είναι μία από τις περιοχές της Μικράς Ασίας που ανέπτυξε ιδιότυπο πολιτισμό με κύρια χαρακτηριστικά του την λυκιακή διάλεκτο και την ιδιαίτερη ταφική αρχιτεκτονική.

Άλλες γνωστές πόλεις της Λυκίας είναι τα Μύρα-όπου και ο περίφημος ναός του Αγ.Νικολάου-, τα Λίμυρα, τα Πάταρα, τα Οινόανδα, η Τλως, η Ξάνθος.
Κατά τον Στράβωνα ο κόλπος της Μάκρης λεγόταν κόλπος του Γλαύκου από τον βασιλιά της αρχαίας πόλης Τελμησσού. Οι λαξευμένοι μέσα σε απόκρημνους βράχους όρθιοι τάφοι, χαρακτηριστικό όλης της περιοχής της Λυκίας, απαντώνται και στην περιοχή της Μάκρης με πιο εντυπωσιακό τον τάφο του Αμύντα που δεσπόζει πάνω από τη πόλη και το λιμάνι της. Άλλα απομεινάρια της πλούσιας ιστορίας της είναι οι περίφημα διατηρημένες σαρκοφάγοι, καθώς και τα ερείπια του αρχαίου θεάτρου της Τελμησσού ενώ από την πιο πρόσφατη ιστορία της το κάστρο των Ιωαννιτών ιπποτών της Ρόδου.

Οι αρχαιότητες της ΛΥΚΙΑΣ βρίσκονται

Εταιρεία Ιστορικών ερευνών "Λυκία"