Η έρευνα, καταγραφή και, όπου αυτό είναι δυνατόν, η ψηφιοποίηση και αναπαραγωγή τεκμηρίων σχετικών με την ιστορία και τον πολιτισμό της Μάκρης και του Λιβισιού και την ευρύτερη περιοχή της Λυκίας αποτελεί την διαρκή δραστηριότητα της Εταιρείας μας.

Ως τώρα έχουν αποθησαυριστεί περίπου 20000 τεκμήρια. Μεταξύ τους συγκαταλέγονται Εφημερίδες, περιοδικά, χάρτες, φωτογραφίες, ηχητικά και οπτικοακουστικά έργα, χειρόγραφα και αντικείμενα, τα οποία σύντομα θα παρέχονται στους ενδιαφερόμενους.

Για την ενημέρωση-κινητοποίηση  απογόνων των Μακρολιβισιανών και τη συλλογή οικογενειακών μαρτυριών και αρχείων, η «ΛΥΚΙΑ» ξεκίνησε  οδοιπορικό ανά την Ελλάδα, για  να καλυφθούν όλα τα κύρια μέρη όπου εγκαταστάθηκαν οι Μακρολιβισιανοί πρόσφυγες  μετά την έξοδο του 1922.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί οι παρακάτω εκδηλώσεις:

 • 30 Μαΐου 2017 Αιγάλεω, «Μάκρη και Λιβίσι – Το Χτες, Το Σήμερα, Το Αύριο»,  υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγάλεω
 • 18 Ιουνίου 2017   Ρόδος, σε συνεργασία με τους Μικρασιάτες Ρόδου και υπό την αιγίδα των Γ.Α.Κ Δωδεκανήσου
 • 9 Ιουλίου 2017 Ιεράπετρα Κρήτης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ιεράπετρας
 • 29 Ιουλίου 2017 Κήρινθος Εύβοιας, σε συνεργασία με τους εκεί Μακρολιβισιανούς
 • 10 & 11 Νοεμβρίου 2017 Ιτέα και  Θήβα, σε συνεργασία με τον Μικρασιατικό Σύλλογο Ιτέας Φωκίδας και την Ένωση Μικρασιατών Θήβας
 • 02 Μαΐου 2018 Δραπετσώνα
 • 2 Οκτώβρη 2022 , 3ο Αντάμωμα των Απανταχού Μακρηνών-Λιβισιανών στο ανοιχτό θέατρο Αιγάλεω «Αλέξης Μινωτής» στο Αιγάλεω , με συμετοχή 200 πατριωτών απο Ελλάδα-Εξωτερικό , παρουσιάσεις, 6 νέες εκδόσεις και έκθεση πορτραίτων σημαντικών Μακρηνολιβισιανών.

Επίσης, στις 15-17 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα Μικρασιατικά παράλια (Μάκρη-Λιβίσι) και συνάντηση με αρχιτέκτονες και κοινοτικούς εκπροσώπους της Μάκρης (Fethiye).

Στις 17 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των γραφείων της ΛΥΚΙΑΣ στο Αιγάλεω κατόπιν ευγενικής παραχώρησης ενός ορόφου απο το ιδιόκτητο κτίριο της  Πανελλήνιας¨Ενωσης Ασσυρίων , με την οποία πλέον συστεγαζόμαστε.

Στις 24/06/2018 η ΛΥΚΙΑ διοργάνωσε με τη συμμετοχή 500 πατριωτών και φίλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στο Πνευματικό Κέντρο «Ελληνικό Μολύβι» του Αιγάλεω, το 1ο Αντάμωμα των απανταχού Μακρηνών – Λιβισιανών, με ομιλίες και χαιρετισμούς από όλες τις περιοχές εγκατάστασης των Μακρηνολιβισιανών προσφύγων, εντός και εκτός Ελλάδος, παρουσιάσεις τριών νέων εκδόσεων (Αρχαία και Σύγχρονος Λυκία-Παραμύθια Μάκρης κ Λιβισιού-Χρονογραφήματα Πλάτωνα Μουσαίου) και αφιέρωμα στη μουσική και το χορό της περιοχής, με τη συμμετοχή του ΚΕΠΕΜ (Αρχείο του Σίμωνα Καρά), του Λυκείου των Ελληνίδων Ραφήνας και σπουδαίων μουσικών.

Στις 5-8 Οκτωμβρίου, η ΛΥΚΙΑ έχει οργανώσει μετάβαση στη Μάκρη (Fethiye) και το Λιβίσι (Kayaköy) συνοδεία του Δημάρχου και Δημοτικού συμβουλίου Δήμου Αιγάλεω (όπου κ η έδρα μας) και 100 πατριωτών. Σκοπός της επίσκεψης, το προσκύνημα στα πάτρια και η συνάντηση με Τούρκο Δήμαρχο και εκπροσώπους του τοπικού Αρχιτεκτονικού Επιμελητηρίου, για συζητήσεις σχετικά με κοινές δράσεις στον τομέα της ιστορικής έρευνας και της συντήρησης του Λιβισιανού οικισμού.

Παράλληλα, συνεχίζεται η διασύνδεση με απογόνους  Μακρολιβισιανών στο εξωτερικό (κυρίως ΗΠΑ, Αυστραλία, Γαλλία και Αίγυπτο), ώστε να συλλεγούν όσο το δυνατόν περισσότερα αρχεία και να προωθηθεί το 1ο Αντάμωμα και η διασύνδεση με ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδας, για την ψηφιοποίηση και μελέτη του αρχειακού υλικού.

 

2019

 • 15 Ιουνίου 2019 η ΛΥΚΙΑ στους Μακρηνούς-Λιβισιανούς στη Μασσαλία , εκδήλωση στο Port De Bouc με το Σύλλογο Φωκαέων Παλαιάς Φωκαίας «Αγία Ειρήνη» και  τοπικούς συλλόγους.
 • 23 Ιουνίου 2019 , 2ο Αντάμωμα των Απανταχού Μακρηνών-Λιβισιανών στο Πνευματικό Κέντρο «Ελληνικό Μολύβι» στο Αιγάλεω , με συμετοχή 400 πατριωτών απο Ελλάδα-Εξωτερικό , παρουσιάσεις και 3 νέες εκδόσεις.
 • 22 Ιουλίου 2019 εκδήλωση για τους Μακρηνούς – Λιβισιανούς στη Σάμο με θέμα «Μάκρη και Λιβίσι, το χθές το σήμερα το αύριο».
 • 30 Αυγούστου 2019, συνάντηση με τους Μακρηνολιβισιανούς στην  Ιεράπετρα , σε συνεργασία με τον τοπικό Μικρασιατικό Σύλλογο.
 • 5-8 Οκτώβρη 2019  ταξείδι-προσκύνημα στη Μάκρη και το Λιβίσι .
 • 3 Νοεμβρίου 2019, Τιμητική εκδήλωση και παρουσίαση βιβλίου Μιχάλη Δελησάββα «Τρείς Νουβέλες» στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, σε συνεργασία με τον τοπικό  Σύλλογο «ΟΙ Φίλοι του Βιβλίου»
 • 20 Δεκέμβρη 2019, ανακοίνωση/έναρξη εκστρατείας ανα την Ελλάδα για συλλογή-διάσωση Οικογενειακών Μαρτυριών-Κειμηλίων.

 

2021

 • 2 Οκτώβρη 2022 , 3ο Αντάμωμα των Απανταχού Μακρηνών-Λιβισιανών στο ανοιχτό θέατρο Αιγάλεω «Αλέξης Μινωτής» στο Αιγάλεω , με συμετοχή 200 πατριωτών απο Ελλάδα-Εξωτερικό , παρουσιάσεις, 6 νέες εκδόσεις και έκθεση πορτραίτων σημαντικών Μακρηνολιβισιανών.

 

2022

 • 28 Αυγούστου 2022, 4ο Αντάμωμα των Απανταχού Μακρηνών-Λιβισιανών στο Πολιτιστικό και Αθλητικό πάρκο Νέας Μάκρης, με συμετοχή 500 πατριωτών απο Ελλάδα-Εξωτερικό , παρουσιάσεις, 7 νέες εκδόσεις και έκθεση ιστορικού υλικού.

 

2023

 • 2-7 Ιούνη 2023, ταξίδι – προσκύνημα σε Σμύρνη – Έφεσο – Μάκρη – Λιβίσι – Καστελλόριζο, συνοδεία 60 πατριωτών.
 • 3 Σεπτεμβρίου 2023, 5ο Αντάμωμα Απανταχού Μακρηνών-Λιβισιανών στη Χαλκίδα, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. με συμετοχή πατριωτών απο Ελλάδα-Εξωτερικό , παρουσιάσεις, 4 νέες εκδόσεις και έκθεση φωτογραφίας.

Εταιρεία Ιστορικών ερευνών "Λυκία"