Η έρευνα, καταγραφή και, όπου αυτό είναι δυνατόν, η ψηφιοποίηση και αναπαραγωγή τεκμηρίων σχετικών με την ιστορία και τον πολιτισμό της Μάκρης και του Λιβισιού και την ευρύτερη περιοχή της Λυκίας αποτελεί την διαρκή δραστηριότητα της Εταιρείας μας.

Ως τώρα έχουν αποθησαυριστεί περίπου 20000 τεκμήρια. Μεταξύ τους συγκαταλέγονται Εφημερίδες, περιοδικά, χάρτες, φωτογραφίες, ηχητικά και οπτικοακουστικά έργα, χειρόγραφα και αντικείμενα, τα οποία σύντομα θα παρέχονται στους ενδιαφερόμενους.

Για την ενημέρωση-κινητοποίηση  απογόνων των Μακρολιβισιανών και τη συλλογή οικογενειακών μαρτυριών και αρχείων, η «ΛΥΚΙΑ» ξεκίνησε  οδοιπορικό ανά την Ελλάδα, για  να καλυφθούν όλα τα κύρια μέρη όπου εγκαταστάθηκαν οι Μακρολιβισιανοί πρόσφυγες  μετά την έξοδο του 1922.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • 30 Μαΐου 2017 Αιγάλεω, «Μάκρη και Λιβίσι – Το Χτες, Το Σήμερα, Το Αύριο»,  υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγάλεω
  • 18 Ιουνίου 2017   Ρόδος, σε συνεργασία με τους Μικρασιάτες Ρόδου και υπό την αιγίδα των Γ.Α.Κ Δωδεκανήσου
  • 9 Ιουλίου 2017 Ιεράπετρα Κρήτης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ιεράπετρας
  • 29 Ιουλίου 2017 Κήρινθος Εύβοιας, σε συνεργασία με τους εκεί Μακρολιβισιανούς
  • 10 & 11 Νοεμβρίου 2017 Ιτέα και  Θήβα, σε συνεργασία με τον Μικρασιατικό Σύλλογο Ιτέας Φωκίδας και την Ένωση Μικρασιατών Θήβας
  • 02 Μαΐου 2018 Δραπετσώνα

Επίσης, στις 15-17 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα Μικρασιατικά παράλια (Μάκρη-Λιβίσι) και συνάντηση με αρχιτέκτονες και κοινοτικούς εκπροσώπους της Μάκρης (Fethiye).

Στις 17 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των γραφείων της ΛΥΚΙΑΣ στο Αιγάλεω κατόπιν ευγενικής παραχώρησης ενός ορόφου απο το ιδιόκτητο κτίριο της  Πανελλήνιας¨Ενωσης Ασσυρίων , με την οποία πλέον συστεγαζόμαστε.

Παράλληλα, συνεχίζεται η διασύνδεση με απογόνους  Μακρολιβισιανών στο εξωτερικό (κυρίως ΗΠΑ, Αυστραλία, Γαλλία και Αίγυπτο), ώστε να συλλεγούν όσο το δυνατόν περισσότερα αρχεία και να προωθηθεί το 1ο Αντάμωμα και η διασύνδεση με ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδας, για την ψηφιοποίηση και μελέτη του αρχειακού υλικού.

Εταιρεία Ιστορικών ερευνών "Λυκία"